In één dag zelfstandig het schip varen

Sail Clinic

De vissersschepen van Zeilwerk zijn echte racebakken, de vis moest vroeger tenslotte zo snel mogelijk naar de markt. Zeilen op zo’n oude platbodem vergt behendigheid, samenwerking en kennis van de elementen. De Zeilwerk crew is meervoudig nationaal kampioen zeilende visserij.

In Zeilwerk’s Sail Clinic leer je in een dag zelfstandig het schip te varen. Ervaren zeilinstructeurs leren je de zeilen te zetten (6 in totaal!), rekening te houden met wind en water, de man-over-boord manoeuvre en de belangrijkste visserijtechnieken.

De Sail Clinic is geschikt voor jong en oud, met en zonder zeilervaring. We stemmen de Clinic af op het niveau en de wensen van jouw groep. Hoe ziet zo’n dag er uit?

Vanaf € 98,50 p.p.

WON119

Varen met het historische visserschip WON119

Ons “vlaggenschip” is de WON119, een 100 jaar oud visserschip met de officiële status van “Varend Monument”. Het schip heeft een ruime open kuip, een groot voordek en een knus vooronder en ademt nog precies de sfeer van toen er een eeuw geleden mee werd gevist op de Zuiderzee.
De WON119 is een zogenaamde “platbodem” en heeft een ouderwets “gaffeltuig”. Het varen met zo’n type schip vergt bijzondere kennis en vaardigheden.

Tijdens deze sail clinic leer je de fijne kneepjes van het zeilen en manoeuvreren met dit type schepen: hoe gaat het varen op de motor, hoe kun je onder verschillende omstandigheden het beste wegvaren een aanleggen, hoe haal je de maximale snelheid uit zo’n werkschip en vele andere elementen komen aan de orde. Indien gewenst kunnen we het ook hebben over navigatie: elektronische navigatie met behulp van GPS en speciaal daarvoor ontwikkelde software, maar ook “ouderwetse” kustnavigatie met kompas en kaartplotter.

Ontvangst in de haven van Monnickendam

Om tien uur ontvangen we jullie aan boord van de WON119 in de haven van Monnickendam met koffie, thee en koek. De bemanning (Martin & Moniek) vertellen over het schip en samen bepalen we het programma. Misschien gaan we meteen het water op, of behandelen we eerst wat theorie om die daarna in de praktijk te brengen. Het belangrijkste is dat het een leuke dag is voor iedereen, dus samen bepalen we hoe we de dag invullen.

Vaartocht

We gooien de trossen los en varen het IJsselmeer op. Het is een sail clinic, dus het is de bedoeling dat jullie zoveel mogelijk zelf doen, natuurlijk bijgestaan en aangestuurd door de bemanning. Het hijsen van de zeilen, het bedienen van de motor, het sturen van het schip, alle elementen komen aan bod. We kunnen het zo “praktisch” of “theoretisch” maken als jullie willen. Hoe werkt nou eigenlijk de voortstuwing met een zeil en hoe doe je dat optimaal? Wat is de functie van een zij-zwaard, en hoe kun je die trimmen? Wat wordt nou bedoeld met schroefwerking en hoe kun je hier bij het manoeuvreren op de motor het beste gebruik van maken?

Ook werken in teamverband is belangrijk: Wie doet wat, en hoe kun je het beste taken verdelen? Hoe houd je het “gezellig” aan boord? Hoe zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat er gaat gebeuren? Ook die factoren van het zeilen komen uitgebreid aan bod.

Lunch

Rond het middaguur gaan we ergens voor anker of lopen een havenplaatsje binnen om te genieten van een uitgebreide lunch. Die bestaat uit lekker vers brood van Brood® en Hollandse boerenkazen, ham, hagelslag en biologische jam. Naar wens kan dat nog worden uitgebreid met bijvoorbeeld zelfgemaakte soep, gerookte vis en andere extra’s.