Op het IJsselmeer

Dagje varen

Een dag of dagdeel varen op het IJsselmeer en genieten van zon, water en wind. Er is volop gelegenheid om actief te helpen met het zeilen van het schip, en dat gaat heel goed samen met een hapje en een drankje.

Voor elk dagje varen maken we samen een pakket op maat dat past bij de gelegenheid, de groep en het budget. Zo kan je een hele dag varen, maar kan je ook voor andere tijden kiezen en bijvoorbeeld met de lunch aan boord komen.

Ook is het mogelijk om een andere op- en afstapplaats te kiezen, de vaardag aan te vullen met andere activiteiten, en om de lunch uit te breiden of juist kleiner te houden. Wil je korter varen of langer, in overleg is vrijwel alles mogelijk. Hoe ziet zo’n dag er uit?

Vanaf € 43,75 p.p.

WON119

Varen met het historische visserschip WON119

Ons “vlaggenschip” is de WON119, een 100 jaar oud visserschip met de officiële status van “Varend Monument”. Het schip heeft een ruime open kuip, een groot voordek en een knus vooronder en ademt nog precies de sfeer van toen er een eeuw geleden mee werd gevist op de Zuiderzee.

Ondanks de originele en stoere uitstraling voldoet de WON119 aan alle moderne eisen van gemak en veiligheid. Voor het oog verborgen hebben we een wc, ijskasten en een muziekinstallatie. Iets minder voor het oog verborgen, maar in mooi contrast met het stoere schip, liggen er heerlijk comfortabele zitzakken aan boord.

Ontvangst in de haven van Monnickendam

Om tien uur ontvangen we jullie aan boord van de WON119 in de haven van Monnickendam met koffie, thee en koek. De bemanning (Martin & Moniek) vertellen over het schip en op basis van wensen, weer en wind bepalen we samen wat we gaan doen: een hele dag varen, ergens voor anker gaan om te lunchen en te zwemmen of een bezoek brengen aan één van de leuke havenplaatsjes Volendam, Edam of Marken.

Vaartocht

We gooien de trossen los en varen het IJsselmeer op. Aan boord kun je actief meedoen en helpen met het hijsen van de zeilen, met sturen en met navigeren. Maar je kunt ook lekker op het voordek liggen, en genieten van de deining, de zon en de bries. Er valt ook nog wat te leren aan boord. De bemanningsleden zitten vol verhalen over de geschiedenis van het schip en de visserij op de oude Zuiderzee. En ook over wat vandaag de dag komt kijken bij het varen op zo’n historisch schip, zoals de zeiltechnieken, de meteorologie en het onderhoud.

Lunch

Rond het middaguur gaan we ergens voor anker of lopen een havenplaatsje binnen om te genieten van een uitgebreide lunch. Die bestaat uit lekker vers brood van Brood®, en echt “Hollands” beleg: boerenkazen, ham, hagelslag en biologische jam. Indien gewenst kan dit nog worden uitgebreid met bijvoorbeeld zelfgemaakte soep, gerookte vis, en andere extra’s.