Verslag 2008-2012: restauratie van wrak tot varend monument

Restauratie: Geen pijltje terug

Ik heb last van een sawyers block: zaagangst. Ben begonnen met de klampen. “Kijk even rond bij de andere schepen, klampje overtrekken, malletje maken, zagen maar” raadt Erick aan. Die is dit gewend. Maar voor degenen die leven in een Word-werkelijkheid is dit is echt heel eng: er is geen pijltje terug. Geen undo, geen Ctrl-Z, geen verandering ongedaan maken. Zelfs aftekenen is eng, want gummen op hout werkt ook niet zo goed.

Na twee dagen dralen (andermans klampen bewonderen, meten, die van de EB58 overtrekken, nog een keer meten, 26 keer heen en weer tussen boot en werkplaats) begin ik met zagen. Van de mallen wel te verstaan. Met angst en beven op de kleine lintzaag. Best leuk eigenlijk. Daarna overtrekken op een mooi stuk eiken.

Als alle klampen zijn afgetekend (weer een ochtend verder), ziet Harold van 5 meter afstand dat het stuk eiken misschien wel mooi, maar ook een beetje dun is. Verkeerde maat overgenomen en het kan allemaal opnieuw. Kan wel janken. Maar nu weet ik hoe het moet. Nieuw stuk hout, aftekenen en zagen op de grote lintzaag. Dit is kicken, dit is écht. En dat laatste foutje? Kan in de kachel, het wordt koud met kerst.

Moniek