Verslag 2008-2012: restauratie van wrak tot varend monument

Restauratie: Alles is anders

Een vissersschip verandert snel van gedaante. Het kan na een dag spectaculair zeilen ineens weer een knusse woonplek worden. En na een gezellige avond met houtvuur, olielampjes en lekker eten wordt het de volgende ochtend gemakkelijk weer een werkschip voor een dag vissen. Dat fenomeen kenden we intussen, maar dit…

Op het moment dat de WON119 gistermiddag om 14.15 het water raakte, verdween het bouwproject en was er ineens het schip WON119. Een nieuwe fase is begonnen, en het voelt alsof we een cadeau hebben gekregen. Alles is anders. Ze drijft, ze schommelt, ze vaart. Een bewegende WON119 is best even wennen.

Wat ook even wennen is, is het daglicht. Na de eerste proefvaart, die toch zo’n twintig minuten duurde, hadden we allebei een verbrand gezicht.

Hierbij een fotoserie van hoe de WON119 haar vertrouwde loods verlaat en de eerste vaartocht maakt. Kijk hier voor het filmpje van de tewaterlating zelf. Het is ietwat wazig, dat zal de emotie zijn. En nee, ze was niet “dicht.” Vijf waterfonteintjes spetterden ons vrolijk tegemoet. Maar die zijn intussen vanzelf dichtgegaan. Heel normaal, volgens de deskundigen: “ze moeten even dichtroesten”. Daar moeten we dan maar op vertrouwen.

Martin & Moniek